Myšlenky jednoho obyčejně neobyčejnýho člověka :-)

I have a dream-stalo se o hodine anglictiny

15. 9. 2010 11:57

Na hodine anglictiny jsme dostali referat. Popsat cernou historii USA. Mim tematem byl clovek, ktery se velkou merou zaslouzil i o to, ze dnes muzeme jako prezidenta USA videt Baracka Obamu. Mim tematem byl Martin Luther King.

Martin Luther King byl clovek, ktery dokazal naplnit svuj sen. Pri jeho nejslavnejsim proslovu (I have a dream- „Sním o tom, že jednoho dne tento národ povstane a bude skutečně žít podle svého kréda: ‚Pokládáme za samozřejmé pravdy, že všichni lidé jsou stvořeni sobě rovni.‘
Sním o tom, že jednoho dne na červených kopcích Georgie budou synové bývalých otroků a synové bývalých otrokářů schopni spolu zasednout u stolu bratrství.
Sním o tom, že jednoho dne i stát Mississippi, pouštní stát, mořený horkem nespravedlnosti a útisku, se změní na oázu svobody a spravedlnosti.
Sním o tom, že moje čtyři děti budou jednoho dne žít v zemi, kde nebudou posuzováni podle barvy své kůže, ale podle svého charakteru.
“) ukazal cast sveho nitra a vsem rekl co je jeho zivotnim snem a cilem. Netouzil po necem hmotnem, touzil po rovnosti. Rovnosti mezi lidmi odlisne barvy kuze.  Jeho cil byl prosty, chtel prava pro lidi, kteri byli stejni jako vsichni ostatni. Meli city, meli charakter, meli stejnou chut zit jako vsichni ostatni, ale tato chut a svoboda volby jim byla stale do jiste miry omezovana. Spousta lidi odpovi, tento problem uz ale preci od roku 1965 neni, byly ustanoveny v USA zakony, ktere daly cernochum stejna prava jako belochum. Ale je to opravdu pravda? Byly ustanoveny zakony, ktere sice daly cernochum rovnopravnost, ale vedomi lidi, kteri cernochy do te doby povatovali za bytosti mene cenne se opravdu zmenilo? Ve spojenych statech mozna ano. Ale co jinde ve svete. Pro dalsi priklad nemusime chodit daleko.Romska mensina v CR.

Zobrazeno 780×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz